Site icon המרכז לביטוח מנהלים

העברת כספים בן רגע באמצעות DeFi – און יבין חושב שזו רק ההתחלה

קרדיט תמונה: freepik

DeFi, כלומר כלכלה מבוזרת (או בנקאות מבוזרת), יוצרת עידן חדש בכלכלה היום יומית. במובן המוחשי ביותר, מסביר און יבין, מדובר על תשתית בלוקצ'יין שמאפשרת לכל אחד שמחובר, לבצע העברת כספים בין רגע. מדובר על העברה ישירה, מאדם לאדם, ללא מעורבות של בנק, ללא מעורבות של חברת כרטיסי אשראי. אבל היכולת לבצע העברה מיידית, לכל אחד, זה לא הכל. למעשה זו רק ההתחלה.

DeFi מעביר את הכוח לציבור

חשוב להבין, אומר און יבין, כי לאף אחד אין בעלות על DeFi. ניקח לדוגמא מטבע דיגיטלי, כנראה הכי מפורסם, ביטקוין. כמו כל יתר המטבעות המרכזיים השייכים לבנקאות הדיגיטלית המבוזרת, גם ביטקוין פועל על רשת של בלוקצ'יין. אבל אין פה גורם מרכזי שיכול להחליט יום אחד "להדפיס כסף". צעדים שנוקט בנק ישראל, כגון החלטה על הדפסת כסף או רכישה מסיבית של מטבע חוץ, גורמים להשפעות רציניות, למשל אינפלציה. אבל מציאות כזאת לא קיימת בבנקאות המבוזרת. זאת אומרת שבנקאות מבוזרת מעביר את הכוח מידי בעלי שליטה, לידי הציבור. כל מי שמחובר לבלוקצ'יין הוא בעל כוח זהה לכל אחד אחר. אם מישהו קנה מטבע דיגיטלי או כרה מטבע כזה, הוא יכול להעביר אותו למי שהוא רוצה, למכור אותו או לקנות בו, ממש כמו כל מטבע אחר. אבל זה לא מסתיים בזה. על רשת הבלוקצ'יין יכולים לפעול רעיונות נוספים שמהווים חלק מהכלכלה החדשה.

און יבין מרחיב על הכלכלה והבנקאות החדשה

הכלכלה והבנקאות החדשה, לא מתחילים ונגמרים במטבעות דיגיטליים. כדי להבין שזה הרבה יותר מהעברות כסף ישירות, קחו בחשבון את הדברים הבאים:

  1. הזמן של הציבור יכול להפוך לכסף – יזמים טכנולוגיים כיום מזמינים את הציבור להרוויח כסף ונכסים דיגיטליים, בתמורה להשקעת זמן. זה קיים למשל בגיימינג וכן בסטארטאפים שבונים מנועי חיפוש חדשים. בקצרה: שחקן שנמצא בעולם המשחק (במשחקים מסוג P2E – שחק כדי להרוויח), מקבל תמורה עבור השקעת הזמן. גולשים שנכנסים למנוע חיפוש חדשני, מתוגמלים בנכס דיגיטלי. כלומר, לא רק בעלי הפלטפורמה הם המרוויחים אלא כולם.
  2. NFT – אלה טוקנים דיגיטליים שמייצגים בעלות על נכס מסויים (כמו יצירת אומנות). מרגע שנרשם NFT, אי אפשר לשכפל את קוד הזיהוי שלו. הקוד שמור בבלוקצ'יין. לקוד הזה יש ערך. זה לא יסולא בפז, במציאות שבה ניתן לשכפל כל ייצוג דיגיטלי ללא קושי. והעובדה היא שאנשים מוכנים לשלם כסף רב על NFT וזה ימשיך להתקיים ואף להתרחב, ככל הנראה, בעולם המטהוורס.
  3. חוזים חכמים – און יבין מסביר שבכלכלה החדשה המבוזרת אנשים יכולים לחתום על חוזים חכמים, מבוססי בלוקצ'יין, לתכלית עסקית, כלכלית או אפילו חברתית. בעסקאות כאלה, הכסף הדיגיטלי שמופקד "ננעל", עם חתימת ההסכם. הכסף משוחרר רק בהינתן תנאים שהוגדרו מראש באפליקציה, בחוזה החכם. אין צורך בעריכת הסכם כתוב חיצוני או בשטר ערבות.

 

Exit mobile version